dijous, 18 d’abril del 2013

"e clavà son llança en lo cor del drac i brotaren lletres de la sang"


Ja s’acosta Sant Jordi.  I com cada 23 d’abril, les editorials treuen les novetats al mercat, esperant fer les vendes adients per aquesta època de l’any.
Enguany sembla que, tot i la crisi, l’edició de llibre imprès segueix viva i sortiran noves edicions de llibres originals.  Vilaweb publica un article1 en què diferents crítics literaris parlen sobre la concepció de la diada i les novetats editorials d’aquest any. En podem extreure diferents idees.
Segons Vicenç Pagès, aquest any  destaca l’activitat de les petites editorials, com Cossetània, Tres i quart o Bromera. Aquestes editorials sobreposen el criteri de qualitat davant el de ventes, fet que dóna sortida a obres d’autors novells de qualitat. Però també cal destacar, com diu Lluis Bonada, la gran quantitat d’edicions d’obra nova, tant d’escriptors novells com d’escriptors consagrats i la traduccions importants que ens arriben en català. 
Resulta interessant el que diu Ada Castells sobre la diada de Sant Jordi. Amb paraules de la crítica: La diada de Sant Jordi d'enguany confirma la imparable cursa cap a la mediocritat que, des de fa temps, caracteritza la literatura catalana. Tot plegat, xarlatans de fira, animals ensinistrats i passatemps lamentables que diuen ben poc a favor de la festa del llibre i de la nostra societat. Poca literatura, encara menys literatura catalana i, en general, gens interessant, autosatisfeta i acrítica. La comercialització turística de Sant Jordi ha provocat la degradació de la festa?  Segurament a Barcelona existeixi aquest fet, però a la resta dels llocs on es fa la fira del llibre, com Palma, no es viu d’aquesta manera, fins i tot, es pot dir que hi ha estones en què els firers estan sols.
Segurament els gran èxits de vendes seran Plans de futur de Màrius Serra, premi Sant Jordi de 2012 i Victus d’Albert Sànchez Pinyol. A Mallorca destacarà la presentació del llibre de narrativa breu d’Antoni Tugores Com carn de xinxa premi de narrativa breu Alexandre Ballester.
Anant a la prosa de no-ficció, segurament els més venuts seran la reedició de El quadern gris de Josep Pla a càrrec de Xavier Pla, on s’esmenen tots els errors de transcripció de les edicions anteriors, i, sobretot, l’edició dels dietaris complets de Joan Lluis Estelrich.
Ja només falten cinc dies pel gran dia dels lectors catalans i en català. Tots sortirem a mirar, remirar i fullejar tots els llibres que en siguin possibles. Ens en mirarem un, ens parlarà i ens cridarà l’atenció. El comprarem. Arribarem a ca nostra i ens posarem a llegir-lo, deixant de banda treballs pendents i enderrarits, exàmens, i tot allò que ens pugui estressar i gaudirem de la lectura, esperant tornar a tenir una altra excusa per comprar-ne un altre, sense importar la data.
Recordau: llegir fa tornar guapos. Bon Sant Jordi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada