dilluns, 11 de març del 2013

"Epitafi: la tenia tan llarga que la usava per abraçar"


"Pollamari es un conjunto de poemas surrealistas y de reflexiones luminosas, ilustradas con una serie de dibujos delicados y de un humorismo lírico que nos llevan a repensar ciertos aspectos de la conducta humana, cada vez más acostumbrada a vulnerar la esencia del amor y a jugar con los sentimientos de los otros, infra o sobrevalorándolos de acuerdo con un superficial juicio sobre su atractivo o su fealdad, sobre su éxito o su fracaso". Així explicaven al Diario de Mallorca els mateixos autors, Miquel Orlandis, Xisco Fuster i Toni Planissi què era Pollamari. 
El títol, Pollamari, ens pot semblar un simple joc relacionat amb el nom del penis, el pardal, el rave o la pixa (ja que tot s’ha de dir, polla és un barbarisme). Però, el joc de paraules no va de la simple inclusió de la polla (nexe d’unió entre els poemes, dibuixos i aforismes que hi trobem) al títol, alhora és una estratègia per atreure el lector, una forma de transgredir dins aquest món on és difícil cridar l’atenció (igual que els anuncis que inclouen la paraula sexe fent el mateix efecte). I també representa la unió entre dos mots inseparables al llarg del llibre “polla” i “amar”. El llibre fou promocionat d’una forma singular, amb cartells que pregonen “El culte de l’ànima contra el culte al cos (Només és un llibre!!!)”, venent-lo com la solució a les preguntes espirituals, facebook del mateix llibre, vídeos dels aforismes, entrevistes a personatges estranys, etc.
Però, al cap i a la fi, de què parla Pollamari? Partint de la polla com unió, com hem dit abans, el llibret és la unió de diferents aforismes, poemes i dibuixos que ens parlen de la nostra realitat, una realitat patent que molts no s’atreveixen ni a veure. El llibre no és una mostra de disbarats un rere l’altre, és l’enunciació espontània de veritats que ens ajuda a veure la realitat: la unió entre amor i sexe, ja present en el títol, “Si una gran polla et diu que et vol estimar, és perquè rima amb follar”o la necessitat de l’amor “Sa polla pot viure sense amor. S’homo no.”.
A més de parlar de l’amor i el sexe, temes quasi tabús en la societat, fa una gran crítica a la societat contemporània illenca, que van des del turisme i la balearització, fent una paròdia del Die Balearen de l’Arxiduc Lluís Salvador, o la corrupció, “Polles corruptes han dominat el mercat del romanticisme i el festeig”. També s’hi critiquen altres temes més internacionals o socials, com els concursos televisius i demagògics “Pasalapolla”, la recerca de la felicitat “sofrim el nostre desig de no sofrir”o el Premi Príncep d’Astúries.  
Al cap i a la fi, Pollamari és l’intent de donar a conèixer els problemes de la nostra societat amb una mica d’humor brut i transgressor, i reclamar la llibertat, fora prejudicis ni tabús, com amb “La tenia tan llarga que la usava per abraçar”, tot això dins un món de moneietes, personatges d’Star Wars, polles i barrufets.

*Imatge de Pollamari, "Die Pollamari"


Referència bibliogràfica: Orlandis, Miquel, Fuster, Xisco, Planissi, Toni (2010) Pollamari Palma: Desidia Ediciones
Altres enllaços molt més interessants:
- Genial entrada del blog L’estenedor: http://antoniriera.wordpress.com/2011/08/20/pollamari-aferrats-a-la-vida-amb-un-anhel-altissim-de-plenitud/
El facebook del llibre, on s’hi poden veure totes les formes de promoció: http://www.facebook.com/pollamari.esllibre?fref=ts


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada