dimarts, 19 de març del 2013

"Busquem encaixar en el retaule magnífic"


Encara que molts d’estudiosos de la literatura siguin reticents a considerar la cançó com a forma d’expressió literària, cal dir que cerca la mateixa finalitat, crear bellesa amb la paraula. Potser que el canal no sigui el més típic, l’oralitat acompanyada de música. Però, la literatura popular no es transmetia de forma oral? No juga amb el ritme, la rima, la sonoritat, etc, trets també molt característics de la poesia? Així, la cançó es pot entendre com una forma d’expressió literària més dins la gran quantitat de mostres de literatura.
La cançó catalana des dels 60s i 70s gaudeix d’una gran quantitat de grups, cantants i lletristes, passant per diferents etapes clares (la Nova Cançó, el Rock català, cantautors i, actualment, el Pop) i moviments que conviuen alhora. Un dels grups més coneguts i que ha marcat una fita en el nou Pop català, els Manel.
Format per Martí Maymó, Guillem Gisbert, Roger Padilla i Arnau Vallvé, el grup Manel es va donar a conèixer al 2007 al concurs Sona9, aconseguint el segon premi. Varen treure el seu primer disc el 2008, Els millors professors europeus. El treball, que molts de crítics han qualificat com a fill de Jaume Sisa o Antònia Font, ens presenta una realitat més terrenal i realista, enfront dels exemples galàctics dels grups pare. Aquest disc, de dotze cançons, presenta música “indie” amb tocs de folks i mediterranis, tot gràcies a la presència de l’ukelele, música de cavallets a “En la que el Bernat se’t troba” o tonades semblants tradicionals com “Nit freda per ser abril”. Cada cançó representa un petit quadre costumista, que ens explica històries quotidianes d’amor, d’amistat, expressant sentiments en primera persona sobre amors fugaços “Ceràmiques Guzmán”,  el bon record d’un amor passat “En la que el Bernat se’t troba” o el treball de tenir una parella “Corrandes de la parella estable”. Però també cal destacar la grandesa de “Captatio Benevolentiae ”, la descripció magistral d’un tòpic literari. Les lletres de les seves cançons quasi poden ser autònomes, ja que moltes vegades es gaudeixen llegint mentre s’escolta el disc, cada una és una història que ens parla de nosaltres i de la nostra vida.

Ceràmiques Guzmán, Els millors professors europeeus:

Amb aquest disc, Manel va iniciar la seva trajectòria que no té aturall, continuant amb 10 milles per veure una bona armadura el 2010, i aquest 2013 trauran el tercer disc.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada